Bine aţi venit în comuna Tilisca!

foto 2Comuna Tilişca este situată în centrul României, în judeţul Sibiu, la 26 km în vestul municipiului Sibiu, reşedinţă de judeţ. Vetrele localităţilor Tilişca şi Rod sunt aşezate în Mărginimea de Sus, pe drumul DJ106E, cunoscut şi sub numele de Drumul Regelui. Tilişca este singura comună cu două localităţi din Mărginimea Sibiului, fiind totodată localitatea care asigură prin vestigiile arheologice, descoperite şi conservate, urmele culturii materiale ce îndreptăţesc istoricii să demonstreze că cea mai importantă zonă etnofloclorică din România a fost locuită neîntrerupt, ţinutul reuşind să-şi conserve specificul pastoral milenar şi devenind un adevărat leagăn al ortodoxiei.

În ultimele decenii, comuna Tilişca a demonstrat că are capacitatea dezvoltării de servicii non-agricole, cu prioritate în domeniul turismului. Prin organizarea celor două Sărbători a Fiiilor satelor noastre şi anual a Sărbătorii Oierilor – de Sf.Mărie- întreaga comunitate a înţeles că dezvoltarea durabilă a unei comune se poate asigura şi prin dezvoltarea turismului; astfel, se poate constata că investiţiile în  turism asigură şi dezvoltarea serviciilor, fiind în primul rând şi un fenomen social constând în mobilitatea unui număr mare de persoane, ce asigură efecte directe şi indirecte diverse. În 1996, Consiliul Mondial pentru Călătorii şi Turism (WTTC) susţinea următoarele:

“Călătoria şi turismul constituie cea mai mare industrie din lume care în măsuri virtuale şi economice include: venitul brut, valoarea adăugată, capitalul investit, numărul de salariaţi şi contribuţia la taxe”.   

Proiectul “Circuitul turistic: Pe urmele dacilor, pe drumul regelui, în Mărginimea Sibiului” a fost iniţiat şi implementat pentru punerea în valoare a patrimoniului moştenit dar  şi dezvoltarea conceptului de

foto 3Tilişca – poartă de intrare în
Situl Natura 2000 Valea Frumoasei”,

experienţa manifestărilor organizate, în ultimul deceniu, demonstrând capacitatea organizatorică şi de mobilizare a comunităţii. Obiectivele turistice moştenite de comunitate – protejate ca monumente istorice – reprezintă o veritabilă infrastructură cultural-istorică, preferat atât de turismul cultural cât şi de comunităţile de oameni de afaceri europeni; patrimoniu poate contribui la dezvoltarea durabilă a comunei, păstrarea şi promovarea identităţii culturale fiind un obiectiv strategic pentru toate administraţiile comunale din Mărginimea Sibiului.

 

foto 4Obiectivul general al proiectului constă în:

“Dezvoltarea activităţilor  turistice în comuna Tilişca care să contribuie la creşterea numărului de locuri de muncă şi a veniturilor alternative, precum şi la creşterea atractivităţii spaţiului rural”

 

Obiectivul specific este:

“Creşterea valorii adăugate în activităţi de turism”

Prin instalarea şi funcţionarea infokioskului administraţia publică locală a făcut un prim pas în dotarea cu echipament modern de informare atât a comunităţii cât şi turiştilor, asigurând şi un spaţiu de modern de informare în Clubul “Munţii Noştri”. Traseul tematic în comună este marcat cu locuri de popas în filigorii, rastele de biciletă şi panouri (de orientare şi promovare a obiectivelor turistice) drumeţia în comună fiind însoţită de panouri explicative (în 4 limbi). În cadrul proiectului s-au elaborat şi editat o paletă mare de materiale de promovare, toate urmând a se distribui gratuit în conformitate cu prevederile contractului de finanţare.

 

foto 6Vă invităm să descoperiţi trecutul comunei Tilişca

dar şi ospitalitatea locuitorilor!

Fiecare pas în comună vă permite să descoperiţi trecutul satelor Tilişca ş Rod dar şi istoriile locale privind transformările succesive, parte din acestea fiind prezentate pe panourile  amplasate pe clădirile din domeniul public al localităţii sau ale partenerilor proiectului.

Cu fiecare pas în localităţile Tilişca şi Rod veţi descoperi modul cum această comună s-a dezvoltat şi dezvăluie efortul tuturor generaţiilor de a învăţa să lucreze împreună, să se autogestioneze şi să se dezvolte prin propriile eforturi, cultivând valorile tradiţionale ale comunităţilor locale (respectul reciproc, cinstea, demnitatea umană, etc.).

Veţi descoperi o comunitate cu un profund specific tradiţional european ce a ştiut să gestioneze momentele dificile din istoria ei, momente generate de sărăcie, de migraţie, de intoleranţă, de tulburări sociale şi politice, de conflicte, sau de  proastă guvernare.

 

foto 1 primarDescoperiţi comuna Tilişca  în munţii Cindrelului,
în situl Natura 2000 – Frumoasa!
Descoperiţi aceste locuri unice,
binecuvântate de natură şi poposeşte cu convingerea
că vei petrece un sejur ce poate satisface şi cele mai exigente dorinţe!

 

Bine aţi venit
în comuna Tilişca!

 

Primarul comunei Tilişca
Dumitru Răceu